Onze Schotse runderrassen

Schotse Hooglanders behoren tot de robuuste runderrassen. Ze zijn in de zeventiger jaren vanuit Schotland geïmporteerd voor het Nederlandse natuurbeheer. Door hun soberheid zijn deze dieren in staat om zich onder harde omstandigheden goed te handhaven. Vrieskou ervaren ze als normaal. En alleen bij langdurig aanwezige sneeuw voeren we wat terrein-eigen hooi bij.


Schotse hooglanders in de winter

Schotse hooglanders passen het best in 'oer'natuur. Het zijn deze longhorns, die vroeger de Keltische 'uplands' begraasden. In ons land is hun voornaamste taak het realiseren van een gevarieerde vegetatie. Dit doen ze bij uitstek door hier en daar plukken weg te grazen. Wij zetten deze dieren met hun primitieve uiterlijk in op heideterreinen, die door pijpestrootje (molinia) dreigen te vergrassen. Ook in bossen zorgen ze met hun grote horens voor natuurlijke verjonging. Daar leven ze van bochtige smele (deschampsia) en takken. Van de open plekken, die ze maken, profiteren het kleinwild, insecten en dus ook vogels. Ook komen dassen regelmatig keutels omkeren op zoek naar diezelfde insecten. De dieren zijn uitzonderlijk rustig van karakter en betrouwbaar in de omgang. Hun grote ponies, dozzen geheten, beschermen hun tegen de gemeenste ijzel of sneeuwjachten.


oormerken in het voorjaar

Geboortes vinden plaats zonder menselijk ingrijpen. Doordat de kalfjes zeer klein ter wereld komen zijn er bijna nooit problemen met afkalven. Moeders verbergen hun kleintjes de eerste week ergens in het terrein. Dat is te vergelijken met bijvoorbeeld reewild. Na een week worden ze aan de koppel voorgesteld. En daarna moeten wij ze vangen om ze een oornummer in te doen.

 
Copyright © 2008-2009 Stichting Mens & Natuur. Alle rechten voorbehouden.
 
De Stichting Natuurvlees Freedom Food Schotse Runderen Ierland Project Bestellen Contact